Efter en lat, varm sommar med få kvalitativa löppass får jag ett strålande infall. Att springa 50KM i fantastiska omgivningar på Djurgården och Gärdet i Stockholm. Loppet är Stockholm Ultra Marathon och jag väljer den kortare sträckan på 50km. Fem mil, ja det funkar, tänkte jag – som två månader tidigare sprungit Stockholm Maraton på 3:39. Lägg på 7-8000 meter så lär det ju max ta 4:30h att lunka runt. Så gick tanken. Att inte träna inför ett lopp, speciellt 5 mil, är säkert inte särskilt väl genomtänkt. Kanske 1 påse chips och 4 folköl i soffan är bättre. Inte för mig. Jag tycker Stockholm Ultra ringer mycket mysigare.

Stockholm Ultra Karta

Den 9 Augusti 2014 stod jag där. Oförberedd. Ganska osugen, jag tänker lunka ett riktigt långt långpass med likasinnade. Jag var inte förberedd på värmen. Kring 26 grader och sol. Inte heller var jag förberedd på saltbrist, kramper och överhettning. Som tur var går det att bli nedkyld med trädgårdsslang. Tack du vänliga själ som hjälpte mig med det. Sedan blev det saltintag i tablettform. Massage av kramp i lår och stuss från 30km efter varje liten uppförsbacke. Allt startade fint. Ca 22km, sen rasade allt. En bra erfarenhet kanske? Drick, ät, träna rätt så går allt bra till nästa gång. För det blir väl en nästa gång!? 50KM tog mig 5:39. Enkelt så tog de 7-8000 meterna 2h extra utöver ett vanligt maraton. Kan också tillägga att efter 30KM valde jag att nyttja massagebänkarna runt banan hela tre gånger.

Till dig som funderar på att springa detta lopp så tveka inte, jag kan verkligen rekommendera dig att prova på. En utmaning, massor med lärdom och säkert en och annan ömmande muskel eller led kommer loppet att bjuda på.

En tanke på “Stockholm Ultra Marathon 50KM”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*