Behandling av löparknä –  Jag blev tvungen att avbryta ett långpass då det smärtade alldeles för mycket på utsidan av mitt vänstra knä. Vid varje steg kände jag en stark huggande smärta som tillslut blev ohållbar. Jag drabbades av löparknä. Första gången jag känt denna smärta var under New York Marathon 2 nov 2014. Jag var då sjuk, jag var lätt febrig och hade en irriterande hosta. Vid start var jag trött och frusen. Tröttheten fick mig att hoppa över uppvärmningen och jag kände mig dessutom ganska låg och omotiverad. För min del gick det ändå inte att motstå frestelsen att springa. Jag menar, att stå vid starten på Staten Island med Verrazano-Narrows Bron. Som sträcker sig över till Dyker Heights och med Brooklyn, Queens, Harlem och Manhattan som väntar på att upplevas med springande ben. Då känns lite hosta, lite feber, lite kyla och blåst nästan lite larvigt med tanke på det stora äventyret som väntar. Här går det inte att ställa in loppet, helt omöjligt. Nåväl, mitt i loppet händer det, smärtan kommer, det hugger till och där och då fick jag känna på löparknä. Jag haltar in de sista 13 kilometrarna med ispåsar och bandage runt knät (känner mig lagom dum nu när jag tänker på att jag inte bröt där och då, men som sagt – är jag där, så är jag där för att slutföra mitt ”mission”).

Metoder för behandling av löparknä

Jag har ändå kunnat löpa på bra under ett par månader efter första känningen. Jag har inte känt av någon smärta i knät. Efter att jag hoppade av sista långpasset så träffar jag en sjukgymnast, för ”behandling av löparknä”, som jag är mycket nöjd med. Kotor har knakat, nålar har satts i min kropp, elstötar i nålarna har fått mina muskler att slappna av. Mitt problem med löparknä känns mycket bättre. Jag är på god väg tillbaka till löpningen. Minst två veckor till med specifika styrkeövningar, foamroller och alternativ träning väntar. Lusten att springa trots löparknä är enorm. Men jag har bestämt mig för att återvända till löpningen först då jag får klartecken från sjukgymnast. Hellre lite extra väntan än att börja om på nytt med löparknä eller att förvärra skadan.

Hur behandlar man löparknä?

Det finns flera metoder för behandling av löparknä. Skadan beror på ITB – Iliotibial band syndrome. Senan ( tractus iliotibialis ) som löper längst sidan på låret har överbelastats. När denna sena blir för kort så skaver den över laterala femurkondylen. En inflammation bildas. Skadan beror inte på att ditt knä är skadat eller försämrat. Snarare på andra orsaker. Det kan vara lår, fötter, höfter eller liknande som behöver stärkas. Här kan du också behöva jobba med rörelse.

  1. Du måste dra ner på orsaken som skapar smärtan. Dvs ofta löpning.
  2. Besök gärna en klinik som kan hjälpa dig individuellt.
  3. En inflammation beror ofta på överbelastning. Vila. Ofta kan en behandling med tex Voltaren vara på plats. Alternativt ingefära, citron, ananas.
  4. Stretcha utsidan av ditt lår. VIDEO FINNS TEX HÄR.
  5. Använd dig av Foamroller VIDEO FINNS TEX HÄR.
  6. Styrkeövningar för behandling av löparknä VIDEO FINNS TEX HÄR

Behöver du en Foamroller – du hittar flera modeller här.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*